20151111 1

Het blijft een vreemde zin in één van de bekendste Sint Maarten liedjes. Daarom heb ik maar eens opgezocht waarom er eigenlijk wordt gezongen dat de koeien staarten hebben. De koeien blijken in de korte versie van liedje te zijn overgebleven van de lange versie. Waarschijnlijk wordt er over koeien gezongen omdat november ook wel de slachtmaand is. De staarten lijken genoemd te worden vanwege de rijm. Ook andere Sint Maarten liedjes hebben zinnetjes met dieren erin. Als je het interessant vindt kun je de hele verklaring erover lezen op de site van het Meertens Instituut.

20151111 2Bij Sint Maarten denk ik gelijk aan kinderen die met hun lampionnen in optocht langs de huizen gaan en voor het zingen van een liedje wat lekkers krijgen. Het is vaak koud buiten op 11 november, en zeker 's avonds dus de kindertjes hebben warme kleding aan en een sjaal om en muts op hun hoofd.

Met dat plaatje voor ogen heb ik een tafereeltje van twee lampionnenkindjes van vilt gemaakt. De sjaal en muts zijn gehaakt en gebreid van kriebelende handgeverfde wol uit IJsland die mijn moeder vorig jaar voor mij had mee genomen uit het hoge noorden.

20151111 6 20151111 4 20151111 5 20151111 3
Het is Sint Maarten en Marieke en Jeroen zijn op pad naar de lampionnentocht. Trots dragen ze hun lampionnetjes voor zich uit en oefenen de liedjes die ze straks langs de deuren gaan zingen.

Lieve groet,

Sien

 

Ontwerp door Sienswijze.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment